Een positief resultaat voor de aangepaste uitleendienst van onze bibliotheken

Eind maart werd een afhaaldienst opgezet in de bibliotheken van “des Riches Claires”, Laken (Franstalig en Nederlandstalig) en “Fernand Brunfaut” (Modelwijk), zodat het publiek ondanks de lockdown door kon gaan met het lenen van boeken. Een maand later levert het een positieve balans op.

Zelfs als de lockdown nog steeds van toepassing is, worden de bibliotheken als een openbare dienst beschouwd en blijven daarom uitzonderlijk open voor het uitlenen van boeken, in respect met de social distancingregels. Alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen worden in acht genomen om de verspreiding van het virus te voorkomen.

Dit was goed nieuws voor veel lezers die in deze periode van gezondheidscrisis boeken hebben kunnen blijven lenen, zoals de directeur van de bibliotheek “des Riches-Claires”, Marie-Angèle Dehaye, ons ook vertelt: "De afhaaldienst geïmplementeerd in drie van onze bibliotheken functioneert op een zeer positieve manier, de veiligheidsmaatregelen worden zowel door de bibliothecarissen als door het publiek gerespecteerd en de dienst heeft zich zonder grote problemen georganiseerd.”

En tegen alle verwachtingen in is de vraag ook niet afgezwakt: "Als er relatief weinig mensen waren die de afhaaldienst in de eerste week hebben gebruikt, zien we nu een toename van het aantal boekaanvragen: in de eerste drie weken (van 23 maart tot 17 april) werden meer dan 1.000 boeken uitgeleend. Al onze lezers zijn verheugd met het initiatief en de continuïteit van het uitlenen van boeken. "

Het Departement Openbaar Onderwijs bedankt iedereen die deze dienst mogelijk heeft gemaakt, waardoor veel lezers misschien de kans krijgen om bij te leren, te ontsnappen, te dromen of gewoon van gedachten te veranderen.

Gemaakt 24/04/2020 (bewerkt op 27/04/2020)
Biblio Riches-Claires